Skog & mark

Trädgårdsavfall – ny lag januari 2024

Trädgårdsavfall hänvisas i första hand till vår samfällda trädgårdstipp, nedanför anslagstavlan, eller till närmsta återvinningscentral.


Arbetet pågår i Katrineholms kommun med hur man ska tolka den nya lagen som trädde i kraft i januari 2024. Styrelsen hänvisar till Katrineholms kommun vad gäller regler för eldning i den egna trädgården.


Då avstjälpning sker vid trädgårdstippen skall detta göras så långt ned i slänten och bort från vägen som möjligt, annars blockeras framfarten. Tippen "puttas ut" med jämna mellanrum, men om vi hjälps åt med att slänga ris så långt bort vi kan behövs denna puttande åtgärd mer sällan.


På trädgårdstippen är grenar, sly och löv välkomna. Hela träd eller stubbar körs till återvinningscentral. Fråga gärna en granne om hen vill ha ved innan ni kasserar eldningsbara träd.


Observera att föreningens tipp endast är till för trädgårdsavfall. Behöver du bli av med hushållsavfall eller grovsopor måste du vända dig till kommunens återvinningscentral i Katrineholm (eller Flen).

Skog & mark

Inom vårt område finns det cirka 60 hektar samfällig mark. Cirka hälften av arealen består av skogsmark, övrig areal är åker, ängsmark samt sjövatten.


Strategiplan för skogen

Styrelsens strategiplan för skogen röstades igenom på stämman 2021. Syftet med planen är att få en bättre överblick och förutsättningar att förvalta och vårda våra marker och skogar på ett hållbart och ändamålsenligt sätt.


2022 påbörjades arbetet med röjning längs våra vägar, gallringen av gran beräknas slutföras under vintern 2022/23.


Vår skog är en samfällig tillgång och målet med vår förvaltning av den är att vi ska kunna ha en öppen, tillgänglig, inbjudande och frisk skog.


Tyvärr har angreppen av granbarkborren spridit sig även i vår skog sedan ett antal år tillbaka, och fortsätter dessvärre.

Faunadepå Jämtenskogen, 2023/04/29.

Faunadepå


En faunadepå är en utplacerad hög med stockar, stubbar eller grenar som skapas med syftet att stärka den biologiska mångfalden. Hotade arter som är beroende av död ved får en chans att överleva och sprida sig i omgivningarna.


Faunadepåer är inte bara positiva för insekter, mossor och svampar - de kan också utgöra attraktiva boendemiljöer för till exempel igelkottar och fladdermöss. En ökad insektsfauna gynnar även fågellivet.


I samband med avverkningen placerades tio faunadepåer ut i Jämtenskogen, samt lämnades ett hundratal döda stående träd kvar i samma syfte.

Trädfällning

Trädfällning på egen tomt utförs på egen risk. Hänsyn ska tas till den omgivande miljön vid avverkning på egen mark.


Trädfällning på allmänningen får endast göras efter godkännande av styrelsen. Det är dock alltid tillåtet att avlägsna sly på föreningens mark.

Nyttjande av mark utanför egen tomt

Att uppföra egna fasta anordningar på markytan mellan tomtgräns och vägen, till exempel staket, plantera träd eller buskar är inte tillåtet.


Föreningen har rätt att ta bort de anordningar som fastighetsägaren efter anmodan inte tarbort från föreningens mark.


Uppstår skador på anordningar på den allmänna ytan i samband med väg- ochdikesunderhåll etc. ersätts dessa inte av föreningen.


Husbilar och/eller husvagnar får inte ställas upp inom samfällighetens mark.